Bilgisayardaki dosyaları en düşük boyutta küçülten program 7 zip adlı sıkıştırma programıdır. Tüm zamanların en iyi dosya sıkıştırma programı olarak karşımıza çıkan bu yazılım, çok büyük boyutlu dosyaların sıkıştırılmasıyla, çok küçük boyutlara düşürülmesini sağlar. Özellikle Türkiye’de internet hızının yavaş olmasından dolayı dosya indirme süresinin kısaltılmasında çok faydası olan bir programdır.
En iyi dosya sıkıştırma programı indir
Hakkında :
- Yazılım Geliştirici : Igor Pavlov
- Uyumlu cihaz : Bilgisayar ve Laptoplar için
- İndirme boyutu : 1.1 MB (64 Bit için 1.3 MB)
- Uyumlu işletim sistemi : Windows işletim sistemleri (XP,Vista,7,8,10 [32 Bit / 64 Bit])
- Dili : Türkçe
- Sıkıştırdığı dosya uzantıları : .zip + .bzip2 + .gzip + .tar + .wim + .xz
64 Bit 7 Zip sıkıştırma programı, Resim, Müzik, Video, RAR, Zip, Uygulamaları ve daha adını sayamayacağım kadar, kısacası bilgisayarda açılabilen her dosya türünü sıkıştırmaya yarar. Sıkıştırma kapasitesini daha iyi anlayabilmeniz açısından bir örnek vermek istiyorum : 7 Zip ile 39 GB’lık dosyaları sıkıştırdığınızda, boyutunu oldukça düşürerek 25 GB’lık bir boyuta indirir. Bu şekilde sıkıştırılan dosyaları Hard Diskte saklamak istediğimizde fazla yer kaplamamasını sağlamış oluruz. Bu şekilde Hard Diskimizde daha fazla yer açarız. Ancak şunu da belirtmek istiyorum ki Resim ve Videolar zaten sıkıştırılmış dosya türleri oldukları için, bunlar için pek iyi bir performans beklememiz hayal olacaktır. Dosya sıkıştırma programları ağırlıklı olarak program veya oyunların içindeki dosyaların boyutlarını düşürmek için daha elverişlidir.
7zip’in faydaları sadece bununla kalmaz. İnternete yüklemek istediğimiz dosyanın boyutunu da düşüreceği için oldukça işimize yarayan bir programdır. Faydası sadece bu kadar değil tabiki; Mesela bazı dosyalarımızın açılmaması, başkaları tarafından görülmemesi için bir şifreleme programına ihtiyaç duyabiliriz. Bu durumda 7 Zip imdadımıza Hızır gibi yetişir. İşlem yaparken ayrıca şifre de koyabileceğimiz bir özelliği de vardır. Bu sayede dosyalarımızı koruma altına almış oluruz.
7Zip’le Dosya sıkıştırma nasıl yapılır ?
Programı kullanmak için açmanız gerekmiyor. Amacımız, Bilgisayardaki dosyaları birleştirmek olduğu için bunu programı açmadan şu şekilde yaparız. Sıkıştırmak istediğimiz dosyaları bir klasör içine koyalım. Bu klasöre Fare’nin sağ tuşu ile tıklayarak açılan seçeneklerde “7-Zip” linkine bakalım. Bu linke geldiğimizde yan tarafta “Arşivle” Linki çıkacaktır. Ona tıkladığımızda programın sıkıştırma penceresi açılacaktır. Aslında açılan pencerede “Tamam” butonuna basmamız yeterlidir ama, eğer başka bir ayar daha yaparak sıkıştırma yapmak istersek buradaki seçenekleri kendi isteğimize göre değiştirdikten sonra TAMAM butonuna basar, ve sıkıştırmayı başlatırız. İşlem bittiğinde sıkıştırılmış dosya sıkıştırılacak olan klasörün yanına gelir. Şimdi açılan bu pencerede hangi ayarları yapabiliriz bir göz atalım :
En üst kısımdaki kutu içinde sıkıştırmak istediğimiz klasörün adı yer alır. İstersek bu klasörün ismini buradan değiştirebiliriz. Dilersek hiç ellemeyip işlemi biten dosya üzerinde de adını değiştirme imkanımız vardır. Bu kutunun hemen sağındaki buton, dosyanın kaydedileceği yeri göstermenizi sağlar. Varsayılan yer Masaüstü’dür. Bence bu ayarı da ellememize gerek yoktur.
Arşivleme nasıl yapılır ?
Arşiv biçimi : Bu alandaki seçenekler dosyanın hangi uzantı ile sıkıştırılacağını belirlediğimiz yerdir. Varsayılan olarak Zip seçilidir. Diğer uzantıların ne işe yaradığını biliyorsanız o seçeneği de seçebilirsiniz. Ben burada sadece bir tanesine örnek vererek kısaca değineyim; Mesela Zip yerine GZip seçersek bu seçenek sayesinde oluşturduğumuz .gzip dosyası sadece bu formatta dosya çıkartır, yani bir web site haritasının gzip ile sıkıştırılabildiği ve bu formatta kullanılabildiğini biliyoruz. Bu durumda, elimizdeki site haritasını gzip uzantılı bir sıkıştırma yapabiliriz. En iyi seçenek Zip seçeneğidir. “Peki bu program Rar dosyasını desteklemiyor mu? Çünkü RAR seçeneğini göremedim” diyebilirsiniz. Cevap açık; rar dosya türünü sadece açabilir, ancak sıkıştırma yapmıyor. Rar yapabilmek için bir Winrar sıkıştırma programına ihtiyacınız olacaktır.
Diğer seçenekler için de sadece kullanılanlar hakkında bilgi vereceğim. Sık kullanılmayanları pas geçeceğim.
Sıkıştırma düzeyi : Varsayılan olarak normal seçeneğindedir. Ancak siz sıkıştırma düzeyini buradan değiştirebilirsiniz. Daha fazla sıkıştırma yapmayı isterseniz Ultra seçeneğini de seçebilirsiniz. “Hiç sıkıştırma yapmasın ama bir Zip dosyası haline gelsin” derseniz bu durumda “Sıkıştırmasız” seçeneğini seçebilirsiniz.
Sıkıştırma şekli : Bu sıkıştırma şekli formülü ile ilgilidir. Hiç dokunmasanız daha iyi olur. Burada sıkıştırmayı bir şifreleme algoritması kullanarak yapma seçenekleri vardır. Ancak bu şifreleme açılırken sorulan parola değildir, sadece dosya sıkıştırmayı şifreli yazılar yaparak uygular. Burayı hiç kurcalamayın pas geçin.
Sözlük boyutu : Bu seçenek 32 bit olan tek seçenektir. İleride daha büyük boyutlu seçenek çıkarsa buradan değiştirilebilir.
Kelime boyutu : Kelime boyutu varsayılan olarak 32 bit’dir. Kelime boyutlarını düşürdüğünüzde sıkıştırma düzeyi de düşecektir, ancak bu devede pire kadar olacağı için ellemeseniz daha iyi bir ayar yapmış olursunuz.
Parolayı girin : Bu, alanen çok kullandığımız alanlardan ikincisidir. Sıkıştıracağımız dosyanın bir parola girilerek açılmasını istersek buraya bir şifre yazabiliriz. Hemen altındaki kutuya da aynı şifreyi yazarak sıkıştırılacak olan dosyanın bir şifre ile korunmasını sağlamış oluruz. Eğer şifreyi yazarken görmek isterseniz alttaki “Parola görünsün” kutusunu tıklı hale getirebilirsiniz.
Bayt/Cilt olarak parçalar : Bu alan da sık kullanılan alanlardan biridir. Elde edeceğimiz sıkıştırılmış dosyayı bir kaç parçaya bölmek isteyebiliriz. Bu durumda bu alana böleceğimiz seçeneği şu şekilde yapabiliriz. Mesela Elimizdeki 1 GB’lık dosyayı 100’er MB’lık parçalara bölmek istersek bu alana 100M yazarak bunu yapabiliriz. Bu şekilde dosyayı 100’er MB’lık parçalar halinde ayrı-ayrı sıkıştıracaktır. Bu da özellikle İnternete upload yapılacak olan dosyaların ayrı-ayrı bölünerek yüklenebilmesi işine yarayacaktır.
Not : Programın kullanımı hakkındaki bu bilgilerin yeterli olacağını düşünüyor ve burada anlatımı bitiriyorum. Daha fazla aklınıza takılan bir soru olursa bir e-posta göndererek bize soru sorabilirsiniz.
Eğer daha fazla indirme seçeneği görmek isterseniz programı yapan yazılımcının orjinal web sitesinden de bu seçeneklere ulaşabilirsiniz : 7 Zip