adsense

Adsense’den yüksek TBM oranını elde etmenin püf noktaları

Adsense TBM oranı nasıl yükseltilir? Tıklama başı kazanç oldukça aşağıya düştü diyorsanız bu makaleyi okuduktan ve okuduğunuzu uyguladıktan hemen 3-5 gün sonra Adsense TBM oranlarınızın en yüksek seviyeye çıktığını göreceksiniz. Bunu yapmadan önce TBM oranını etkileyen faktörlere bakalım.

TBM oranı neden düşüyor ?

Adsense reklamlarının TBM oranındaki değişim, web sitenin içeriklerinin (arama motoruna sunulan web siteye ait sayfaların tamamı) kalitesine göre değişmektedir. İçerik kalitesi derken bir sayfadaki “içerik miktarını” ve “orjinal içerik olup olmadığını” anlamanız gerekir. Bu iki kriter TBM oranının yükselmesi için yapacağınız ilk adım diyebilirim.

Öncelikle site:websiteniz.com diye google da arama yapın. Arama sonuçlarında indexlenmiş kaç adet sayfa görünüyor? Diyelim ki 5000 adet görünüyor. Şimdi kendinize şu soruyu soracaksınız “Web sitemde 5000 adet yazı varmı ?”. Eğer bu cevap HAYIR ise o zaman içerik miktarı çok olan sayfalarınız muhtemelen azdır. Adsenseden düşük TBM oranı alıyorsanız %100 kesinlikle söylüyorum ki 5000 adet görünen index sayısına göre sitenizde sadece 200-300 arası yazı vardır. Bu durumda 300 adet yazı sayfalarında içerikler yeterli miktarda var, ama geriye kalan 4700 adet sayfada oldukça az ve hatta neredeyse hiç içerik yoktur. Bu şu demek : “Web siteniz gereksiz sayfalarla dolu”. Bu sebeple Adsenseden kazanacağınız tıklama başı maliyet oranınız 0,10 lara kadar gerilemiştir. Belki de 0,10 alabilseniz öper başınıza koyardınız. O halde yapmanız gereken o, 4700 adet indexlenmiş sayfadan kurtulmak olmalıdır. Diğer konu ise, içeriklerin başka sitelerden, ordan, burdan, kitaplardan, dergilerden vesaire çalınıp çalınmadığı ile ilgiliydi. Eğer içerikleriniz kopya yazılardan oluşmuşsa o halde 5000 içeriği de çöpe atmalısınız. Yazılarınız orjinal (yani kendinize ait yazılar) ise o halde yazımızı okumaya devam edin.

Daha neler yamalı ?

Adsensenin reklamlarından yüksek TBM almak için sadece yukardaki anlattıklarım tek başına yeterlimidir ? Yoksa başka birşeyler daha yapmalımıyım ? İşte bu sorulara hem evet hem hayır diyerek bir başka ipucuna daha deyinmek isterim. Eğer web sitenizin arama motorundaki indexlenmiş sayfa sayınız, yani site:websiteniz.com diye arama yaptığınızda 5000 adet çıkan sonuca çok yakın sayfanız varsa, (mesela 4500 adet yazınız varsa) bu durumda yeterli içerik miktarını sağlamış oluyorsunuz. Hatta bunu size bir hatırlatma ile anımsatmak istiyorum. Adsenseye ilk defa kaydolduğunuz dönemlerde web sitenizin kabul edilmesi aşamasında “Sitenizde yetersiz içerik olduğu için kabul edilmediniz” şeklinde bir uyarı aldığınızı ve bu yüzden Adsenseye uzun bir süre kabul edilmediğinizi hatırlıyor olmalısınız. İşte bu yetersiz içierikten kastedilen şey benim de bahsettiğim gibi indexlenmiş sayfaların tamamındaki içeriklerin yeterli olup olmadığı ile ilgilidir.

Daha açık bir örnek vererek anlamanızı sağlamak istiyorum. Mesela web sitenizde 200 adet yazı sayfası var. Bu yazı sayfalarından 20 tanesine 30’ar tane fotoğraflardan oluşan resim galerisi içerikleri eklediğinizi varsayalım.  20 sayfanın her birinde 30’ar tane fotoğraf olaması demek indexlenecek toplam (20×30=600) 600 adet resim sayfası oluşacak demektir. WordPress kullanan web sitesi sahipleri resim galerisini resime tıklandığında resimin büyük boyutunun açılması şeklinde de yapsalar da, o attachment sayfaları sizden bağımsız olarak oluşacak ve bunu google da otomatik olarak indexleyecektir. 600 adet attachment sayfasında sadece resim vardır. Bu da yetersiz içerik olan 600 tane sayfa demektir.  Bunlar gereksiz yere indexletilen sayfalar olarak Adsense TBM oranının düşmesine neden olan ve göze hiç batmayan önemli unsurlardan biridir.

Bir diğer husus ta 404 hata sayfalarının olmasıdır. Web sitenizde hiç 404 hatası olmaması, Adsense gelirinizin artmasında çok önemli bir faktördür. Bu yüzden kendi oluşturduğunuz ve sonradan da kaldırdığınız sayfaların yani 404 hatası veren sayfaların çözüme kavuşması gerekir. Peki bütün bu sorunları nasıl aşacağız. ? Bu sorunu aşmak çok basit olacak. Sadece yazımızı okumaya devam edin ve sonra hepsini uygulayın.

Not : Bir başka önemli husus daha var. Aslında bu husus tüm bu anlattıklarımdan daha da önemlidir. Ancak bu hususa en son kısımda yer vereceğim. Çünkü önce yukarda bahsettiğim konuları nasıl düzeltmeniz gerektiğini anlatacağım. Siz de bu düzeltmeleri yaptıktan sonra, son ipucunu okuyup uygulayacaksınız. Bu sayede web sitenizin Adsense TBM oranını yükseltecek işlem sıralamasını doğru yapmış, ve bundan sonra da her zaman yüksek TBM almaya devam edeceksiniz.

TBM oranını yükseltmek için ne yapmalıyım ?

Önce neden TBM oranımızın düşük geldiğini anlamaya çalıştık. Şimdi ise bu durumu nasıl düzelteceğimize bakalım. Öncelikle “seo” etiketinden faydalanacağız. Bunun için hangi eklentiyi kullanacağınıza siz karar verebilirsiniz. En çok kullanılan “All in one seo” yada “Yoast” eklentisini kullanmanızı önerebilirim.

Ayarları gereği gibi yaptıktan sonra sitemap.xml eklentisi yükleyin. Eğer varsa, ki vardır mutlaka, Sitemap üzerinde indexleteceğiniz sayfaları “Yazılar”, “Sayfalar”, “Kategoriler” ve “Etiketler” indexlenecek şekilde seçin. Diğer sayfaları indexletmeyin. Sitemap ayarlarının diğer kısımlarını değiştirmeyin. Yazılar 0.6, etiket ve kategoriler 0.3 sayfalar 0.6 ve ana sayfa 1.0 olacak şekilde kalsın. Bu şu demektir : “Önce değeri 1.0 olan web sitemin anasayfasına bak. Sonra değeri biraz daha düşük olan 0.6 değerli sayfalarıma bak. Sonra biraz daha düşük 0.3 değere sahip olan Kategorilere bak”. Yani google arama motorunun sitenizi taraması için hangi sayfalara daha çok bakması gerektiğini söylüyorsunuz. İndexlenme hızını arttırmak için bu sıralama en doğrusudur. Bu sıralama sayfalarınızın kalitesine verilen değer ve, ne kadar sıklıkla o sayfaya google arama motorunun bakması gerektiğini belirtmenizle alakalıdır. Bir de tüm içerikleri tek bir sayfada gösteren bir site haritası sayfası yapın (Sitemizin en üstünde “Site haritası” yazan linke bakarsanız daha iyi anlarsınız.).

Yukarda not kısmında belirttiğim püf noktasına şimdi değinmek istiyorum. Çünkü bu ayarı burada yapacağız.

Sitemap eklentilerinin çoğunda Robots.txt dosyasına bir site haritası eklensin mi? şeklinde bir seçenek olur. Ve genelde eklenmiş şekilde varsayılan ayar olarak gelir. Adsenseden yüksek TBM oranı almak istiyorsanız bu tıkı kaldırın. Yani robots.txt dosyanızda site haritasının linki kesinlikle olmasın. Bunları yaparsanız 3-5 gün içinde oluşan değişiklikleri gördüğünüzde bana dua edeceksiniz. 0,10 olan TBM oranlarının Türkçe içerikli sitelerde 1,5-2 TL arasına geldiğini gözlerinizle göreceksiniz. Hatta ara-ara 10 TL lik tıklamaların olduğunu ilk kez görmeye başladığınızda, yatıp kalkıp bana dua etmeye devam edeceksiniz. Robots.txt dosyasındaki sitemap uzantısını mutlaka kaldırın (Bu çok önemli).

Adsenseden yüksek TBM almak isteyen herkes bu dediklerimi yaparsa, Adsense’ye kaydoldukları günden o zamana kadarki en yüksek TBM tıklamalarını göreceklerini kesinlikle garanti ediyorum.

Gelelim bir başka püf noktasına. Bu, yapılacak işlemlerin sonuncusudur. [ REKLAM YERLEŞİM YERİ ]

Adsense reklamını nereye yerleştirmeliyim ?

Adsense’den yüksek TBM kazanmak için en önemli hamleleri zaten yaptık. şimdi ise biraz daha nasıl yükseltiriz ona bakalım. Öncelikle söylemeliyim ki her bir sayfada sadece 1 adet aynı reklam kodunu kullanmalısınız. Yani Banner kısmına koyduğunuz Adsense reklamının kodu ile Sidebar kısmına koyduğunuz Adsense reklam kodu kesinlikle farklı olmalı. Eğer bir sayfada aynı Adsense kodu defalarca eklenirse, en üstteki koda yapılan tıklamalar geçerlisayılacak, diğer reklam kodlarından elde ettiğiniz tıklamalar ise ay sonunda geçersiz etkinlik nedeniyle kesintiye uğrayacaktır. Buna mutlaka dikkat edin.

Web sitenize 3 adetten fazla reklam koymayın. 3 reklam koyarsanız, her birini farklı bir reklam  kodu alarak yerleştirin. En üstte olan reklam kodu en çok kazandıracak olan reklamdır. Bu sebeple onu Web sitenin üst kısımlarında bir yere yerleştirin. Reklam boyutu ne olursa olsun fark etmez önemli olan reklamın üstte olması gerekliliğidir.

Ben sitemde sadece 2 adet reklam kullanıyorum. Gerekirse koyarım ama şimdilik 3’cü reklama ihtiyaç duymuyorum. Siz de benim gibi yapabilirsiniz. Çünkü ne kadar az reklam sayısı olursa, sayfaların açılma hızı daha iyi olacak, ve bu sayede kullanıcının reklamı görme ihtimali artacaktır. Zaten reklam tıklamalarının büyük bir oranı sitenin üst kısmı ve resimin hemen alt ksımı olan yeridir. Diğer yerleşim yerlerindeki reklamlar hem çok az tıklanır, hemde en alttaki kod olduğu için daha az TBM kazandırır.

Bu nedenle Sidebar kısmında reklam koymadım. Siz isterseniz koyabilirsiniz. İkinci reklam ise Web sitemdeki reklamın yerine bakarak görebileceğiniz gibi Sayfa başlığının altındaki sayfa resiminin ve yazının başlangıç kısmının arasına reklam koymaktır. Bu yerleşim yeri en çok tıklama oranı alan yerdir. Normalde buraya ilk reklamı koysanız daha yüksek TBM alırsınız. Ancak Cep telefonu kullanıcılarının çok olması ve cep telefonlarındaki Adsense reklamlarının en üsttekini dar bir şekilde göstermesinden dolayı en üstteki reklamda, kare reklamların görünmesine mani olacaktır. Bu da cep telefonlarında gelir kaybı demektir. Bu sebeple bir reklamı en üste, diğerini de dediğim gibi içerik ile resimin arasına koymak olacaktır.

Ayrıca her reklamın üst kısmına “Sponsorlu bağlantılar” ibaresini mutlaka koyun. Bu sayede gereksiz tıklama almanın önüne geçmiş olacaksınız. Korkmayın! Tıklama oranınız bu nedenle düşmez.

Aklınıza takılan soruları, varsa yorum alanından bana yazın. Benim atladığım bir konu olabilir. Sorarsanız yanıt veririm. Adsenseden bol kazanç elde etmeniz dileğiyle esen kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir